top of page
  • Obrázek autoraJan Smoček

Senioři staví s dětmi s kostičkami LEGO®


Máme za sebou třetí rok naší spolupráce s Nadačním fondem Ninin sen a LEGO Group v programu Senioři staví s dětmi . A tak opět nastal čas na bilancování. Toto společné inspirativní ,,hraní ''s kostičkami LEGO® DUPLO® se stalo nedílnou součástí naší práce v rámci propojování generací. Naši kolegové z nadačního fondu se se svými nápady a návody na hry snažili myšlenku mezigenerační spolupráce maximálně podpořit. Projekt probíhal celý školní rok, po každé části následoval workshop, kde jsme si navzájem sdělovali dojmy a zkušenosti a připravovali jsme se na další výzvy. Rádi konstatujeme, že i po tomto ročníku se senioři od dětí naučili s kostkami pracovat a stavět nevídané stavby a tvary. Nejdůležitější ale je, že se při stavění potkáváme, pobavíme a trochu i procvičujeme jemnou motoriku všech zúčastněných.



V tomto školním roce bylo do stavění zapojeno 12 dětských a 12 seniorských zařízení z celé České republiky. Pojďme se podívat na malou ukázku:


Společným stavěním se vždy prolínají tři ,,příběhy''.


Příběh první - hra s kostkami, zatím bez stavění.


V prvních dvou setkáních jsme si nejprve pověděli, co je domino. A následně jsme si vyzkoušeli dominový efekt. Dařilo se méně či více, ale vždy kousek postavené řady spadl. Potom jsme zkoušeli dávat k sobě kostky buď stejné barvy nebo se stejným počtem výstupků, neboli ,,čudlíků", jak si je děti a senioři nazvali. Na posledním setkání se kostky staly podnětem k vyprávění. Zopakovali jsme si, jak se kdo jmenuje a kdo chtěl, rozpovídal se o svém letním zážitku.




Příběh druhý - než začneme kostky spojovat


Tady přišla na řadu fantazie a opět vyprávění a zpěv. Nejdříve slovní vláček - hledání slov začínajících stejným písmenem jako barva kostky. Potom jsme si nakreslili barevnou cestu životem - podle předlohy na papíře se kopírovala barevná cesta vedle papíru. Kdo chtěl, řekl si, jaká barva mu jakou etapu života připomíná. A na závěr byl táborák. Tady se také klasicky nestavělo, ale připravili jsme ke ,,spálení" všechno co se dalo. No, a u správného táboráku nesmí chybět písnička. Kdo si na nějakou vzpomněl, dal ji k dobrému.




Příběh třetí - konečně jdeme na to…..


Stavění, pro děti doslova rutina, pro jejich starší kamarády něco nového. Spojili jsme síly a pustili se do toho. Nejdříve ježek. Z kostek se ježek nestaví nijak dobře, ale při troše fantazie….. Někteří to pojali jako monumentální stavbu, na kterou se pověsilo kde co. Jiní naznačili ježka kostkami na podložku. Potom přišlo na řadu kouzelné křeslo. Libovolně velké, libovolně barevné. Podstatné bylo, že kdo se do něj usadil, musel něco prozradit. Třeba svoje přání. K velkému překvapení nás všech se ve většině případů nejednalo o materiální záležitosti. A tak to má být. A na závěr zahrádka. Tady se opravdu uplatnila neuvěřitelná fantazie všech. Někteří měli zahradu plnou barevných květin, další si postavili

doprostřed obrovský bazén. Někdo měl na zahradě spoustu aut, atd. Vždy na závěr zbyla chvilka, aby si postavil každý co chce. A tak jsme se dočkali ježka v kleci, atrapy Big Benu a spousty různých staveb, strojů a vynálezů.



Jsme velmi rádi, že můžeme být součástí tohoto projektu a děkujeme našim kolegům z Nadace Ninin sen a LEGO Group v celoroční spolupráci v duchu přístupu ,,učení hrou''

https://learningthroughplay.com. Rovněž velké díky za poskytnutí kostiček náleží všem spolupracujícím zařízením. A pokud to chcete také zkusit, více inspirace naleznete zde:


Comentarios


bottom of page